• Futuristin arvio: Samsung Galaxy S23 Ultra on yksi parhaista, eikä se enää yllätä

    Samsung Galaxy S23 Ultra on parasta, mitä Android-lippulaivapuhelimet tällä hetkellä tarjoavat.

    Kädessä sen jo tuntee: Samsung Galaxy S23 Ultra on laatutuote, juuri sellainen mitä tässä hintaluokassa voi ja täytyy odottaa.

    Galaxy S23 Ultran terävät kulmat takaavat varman otteen, vaikka puhelin on suuri ja varustettu peräti 6,8 tuuman näytöllä. Juuri siksi otteen pitävyydellä on väliä, sillä etenkin lyhytsormisille puhelin on jättiläinen. Suomessakin on kuitenkin alettu viime vuosina tottua isoihin näyttöihin.

    Ultra tarjoilee kulmikkaan designin, jossa on sopivasti pyöreyttä. Premium-tuntumaa ei tee mieli peitellä suojakuorella.

    Liiankin värikylläinen näyttö

    Galaxy S23 Ultran Quad HD+ Dynamic Amoled näytön jopa 120 hertsin virkistystaajuus on parasta luokassaan. Värit ovat eloisat ja kontrastiset ja näyttö on niin kirkas, että sen käyttö kirkkaallakaan kelillä ei ole ongelma.

    Tässä kohtaa on syytä olla rehellinen. Tämän hintaluokan puhelimessa kyseiset näyttöominaisuudet alkavat olla jo standardi, eikä loistava näyttökään enää loista yhtä kirkkaasti kilpailijoiden rinnalla kuin vielä takavuosina. Kilpailu älypuhelinmarkkinoilla on koventunut ja tuotteiden erot tasaantuneet.

    Ei niin hyvää, ettei jotain huonompaakin. Miinusta voi antaa näytön värien luonnollisuudesta. Muiden lippulaivapuhelinten näyttöpaneeleihin verrattuna Samsungin näyttö voi ajoittain toistaa värit jopa liian dramaattisesti, joten esimerkiksi kuvien muokkaaminen kuvankäsittelysovelluksissa ei välttämättä tuota kaikista luonnollisimpia tuloksia.

    Tekoäly korostuu hämäräkuvissa

    Samsung Galaxy S23 Ultra tarjoaa varsin vakuuttavan kameravalikoiman:

    • 12 mpx selfie-kamera
    • 12 mpx ultralaajakulmakamera
    • 200 mpx laajakulmakamera
    • 10 mpx telekamera (10x)
    • 10 mpx telekamera (3x)

    Kamerat tuottavat skarppeja, hintaluokkaa vastaavia otoksia. Vaikka kyseessä on arvokas, 1349 euron hintainen älypuhelin, hintalappu lähes unohtuu, kun kameralla voi zoomata Näsijärven toiselta puolelta Näsinneulaan asti ja lähestulkoon erottaa tornissa olevat ihmiset.

    Testikuva Näsinneulasta.

    Hämäräkuvauksessa tekoäly näkyy hyvässä ja pahassa. Yötaivaalla näkyvän kuun kuvaaminen voi tuottaa vähän liiankin paljon tekoälyyn nojaavan lopputuloksen. Herää kysymys, onko kuva enää lainkaan todellisesta tilanteesta vai luoko kamera tilanteen laskennallisten kaavojen avulla sellaiseksi kuin parhaaksi näkee. Suurinta osaa käyttäjiä tämä tuskin haitannee, sillä hämäräkuvauksessa Galaxy S23 Ultra erottuu silti edukseen.

    Galaxy S23 Ultra on monessa mielessä nopea ja vikkelä puhelin. Prosessoritehoa löytyy ja keskusmuistia on peräti 12 gigatavua. Teho tekee käytöstä äärimmäisen sujuvaa, mutta kysymys kuuluu, miten pitkään puhelin pysyy näin nopeana? Hidastuuko se kenties ajan mittaan? Ensituntumalta voisi kuvitella, että kyseessä on todella pitkäikäinen puhelin.

    S-Pen jäi lähes turhaksi

    S-pen -kosketuskynä kuuluu tuotepakettiin. Kynälle on oma paikkansa puhelimessa. Toisin sanoen Samsung luottaa vahvasti siihen, että kynällä on oleellinen merkitys puhelimen käytössä. Testimme aikana näin ei ollut. Koimme kynän lähinnä hankalaksi, kahdella kädellä operoitavaksi lisäksi, joka ei juurikaan tuonut lisäarvoa puhelimen käyttöön. Ultran näyttö ei ole tarpeeksi iso sen ihmeellisempään taiteiluun piirtosovelluksissa. Jos olet tottunut Note-käyttäjä, kynä varmasti istuu käteen myös Ultran kanssa.

    S-Pen jäi kokeilun aikana lähes turhaksi.

    Yhteenveto

    Samsung Galaxy S23 Ultra on lippulaivojen huippujen huippu. Se ei hämmästytä. Kilpailu älypuhelinmarkkinoilla on koventunut ja vaikka Samsung on pakannut puhelimen täyteen parasta mitä saatavilla on, ei mikään tunnu enää erityiseltä. Jos et tyydy parasta huonompaan, tämä puhelin on oikea valinta.

    Laitetta kokeili Veikko Venemies.

     

    Hei! Luitko jo tämän?

    Taittuva näyttö on tullut älypuhelimiin jäädäkseen: ”Emme ole nähneet vielä kaikkea”

    Tagit: Samsung Galaxy S23 Ultra  älypuhelin  Android  S-Pen  
      Takaisin
    0 kommenttia:
    Kommentoi: