• Satama otti digiloikan Kotkassa: Työkone ajaa automaattisesti

    Etäajaminen lisää turvallisuutta ja vähentää päästöjä.

    HaminaKotkan satamassa Mussalossa on testattu automaattisia työkoneita. Tavoitteena on lisätä satamatyöntekijöiden tuottavuutta ja vähentää päästöjä, kun kulutus pienenee. Koneita ohjataan etänä.

    HaminaKotkan satamaan on rakennettu Elisan 5G stand alone -verkko. Automaattikoneet toimivat sen avustamina. Kyseessä on ensimmäisiä 5G-toteutuksia lajissaan maailmassa. Kyseinen 5G-privaattiverkko toimii itsenäisesti ilman 4G-verkon tukea. Tästä tulee nimitys stand alone.

    Elisan arvion mukaan automaattiset työkoneet voivat lisätä arviolta 30 prosenttia satamatyöntekijöiden arjen tuottavuutta ja vähentää keskimäärin saman verran päästöjä.

    Etuna on myös onnettomuusriskin todennäköisyyden puolittuminen automaation ansiosta. Automaattikoneiden ajaminen ilman kyydissä istuvaa kuljettajaa on turvallista, kun kone toimii riittävän nopean verkkoyhteyden välityksellä. Tällöin etävalvonta onnistuu sujuvasti reaaliaikaisesti. Apuna voidaan käyttää myös tekoälyohjausta.

    – Automaation hyötyjen omaksuminen teollisuudessa on välttämätöntä, jotta Suomi pärjää kansainvälisessä kilpailussa. HaminaKotka on älysatamien edelläkävijä. Vastaavia satamatoteutuksia on kokeiltu maailmalla suurimmissa satamissa esimerkiksi Lähi-idässä, Elisan yritysasiakkaiden älykkäistä verkkoratkaisuista vastaava johtaja Ville Syrjänen kommentoi Elisan tiedotteessa.

    ─ Teollisuudessa on paineita esimerkiksi päästövähennyksille sekä tuotannon tehokkuudelle. Automaatio vapauttaa näissä osa-alueissa resursseja. Mitä enemmän tekoälyä päästään hyödyntämään ratkaisuissa, sitä autonomisemmin koneet voivat jatkossa toimia, Syrjänen jatkaa.

    Automaattisesti ajavat Komatsu-työkoneet on rakennettu HaminaKotkan satamaan Elisan, XAMK:in ja SR-O:n yhteistyönä.

    Hei! Luitko jo tämän?

    Oletko huolissasi älypuhelinta käyttävän lapsesi silmistä? Apple yrittää ratkaista asian

      Takaisin
    0 kommenttia:
    Kommentoi: