-
3D-tulostettu raketti on vasta esimakua - Tavoitteena Mars-lento
Maailman ensimmäisen 3D-tulostetun avaruusraketin ensilaukaisua kiertoradalle on jouduttu lykkäämään viime hetkellä teknisistä syistä. Lykkäys oli jo toinen viikon sisään.
Relativity Space -yhtiön oli määrä laukaista Terran 1 -raketti lauantaina Cape Canaveralista Floridasta.
Kyseessä on merkittävä saavutus kalifornialaisella startupille, joka on valmistellut vuosien ajan maailman suurinta 3D-tulostettua objektia. Raketin osista 85 prosenttia on 3D-tulostettuja.
Ensin on kuitenkin selvittävä testilennosta, jota jouduttiin lykkäämään viikonloppuna jo toistamiseen viikon sisällä.
Testilennon ensisijaisena tarkoituksena on kerätä mahdollisimman paljon dataa sekä raketin toiminnasta että sen matkasta. Terran 1 käyttää polttoaineenaan nestemäistä happea ja niin ikään nestemäistä maakaasua.
Terran 1 tekisi historiaa myös toisella tavalla, sillä aikaisemmin nestemäisellä polttoaineella varustettu, uuden yrityksen ensimmäinen raketti ei ole koskaan noussut avaruuteen onnistuneesti.
Avaruudessa on ennenkin nähty 3D-tulostettuja komponentteja, mutta ei lähellekään Terran 1:n mittakaavassa.
Seuraava tulostin vielä suurempi
Jotta lopputulos oli mahdollinen, Relativity Space rakensi kokonaan omat 3D-printterit, jotka oli suunniteltu raketin komponenttien printtaamiseen. Tulostimista isoin nimettiin Stargateksi. Tulostusprosessissa tärkeä rooli oli robottikädellä, jossa on integroitu 3D-tulostin. Yhtiö on kertonut julkisuudessa, että sen seuraava tavoite on rakentaa vielä Stargatea suurempi 3D-tulostin, joka kykenee printtaamaan halkaisijaltaan seitsemän metrin ja pituudeltaan 36 metrin kokoisen objektin.
3D-tulostuksen etuna on avaruusraketin tapauksessa se, että monimutkaisia komponentteja pystytään valmistamaan verrattain nopeasti ja siten, että niiden liittäminen toisiinsa on verrattain helppoa. Tämä vähentää kokoamiseen vaadittavia henkilöstökustannuksia ja helpottaa toimitusketjun hallintaa.
Kalifornialaisyhtiöllä on kunnianhimoinen tavoite lähettää jo ensi vuonna raketti Mars-planeetalle.
3D-tulostusteknologian ansiosta alalla arvioidaan, että raketit voidaan tulevaisuudessa printata ja koota paikan päällä, ilman että niitä joudutaan kuljettamaan pitkiä matkoja.
Lähde: Wired
Tagit: Relativity Space Terran 1 avaruus avaruusraketti 3D-tulostus TakaisinKirjoittaja