• Aivoihin asennettu mikrosiru yhdistettiin tekoälyyn: Potilaan vammautunut käsi heräsi eloon

    Yhdysvalloissa on tehty onnistunut kokeilu tekoälyn hyödyntämisestä vammautuneen potilaan tuntoaistimuksien palauttamiseen.

    Tekoälyn ryydittämästä mikrosirusta toivotaan apua esimerkiksi onnettomuuksissa vammautuneille. Yhdysvalloissa sirun avulla on saatu lupaavia tuloksia potilaalla, jonka vammautuneeseen käteen onnistuttiin palauttamaan liikkeitä ja tuntoaistimuksia. Kyseisessä tapauksessa tekoälyimplantti on asennettu aivoihin. Implantin kehitystyön takana on Feinstein Institutes for Medical Research, joka on alueen suurin terveyspalveluiden tarjoaja ja merkittävä toimija lääketieteellisessä tutkimuksessa. Instituutilla on kaikkiaan 50 tutkimuslaboratoriota.

    Feinsteinin tutkijat käyttivät kuukausia kartoittaakseen potilaan aivoja magneettikuvantamisen avulla. Kuvausten keskeinen tavoite oli paikantaa aivoista kohta, joka vastaa käden liikuttamisesta ja käden tuntoaistista.

    Neljä kuukautta sitten kirurgit suorittivat 15 tuntia kestäneen leikkausoperaation, jonka aikana potilaan aivoihin asennettiin mikrosiru. Erikoista operaatiossa oli muun muassa se, että potilas oli hereillä osan aikaa ja saattoi kommentoida, millaisia tuntemuksia sirun asentaminen aiheutti vammautuneessa kädessä.

    Potilaan päälaelle asennettiin liitäntä, johon voidaan kytkeä tekoälyalgoritmeilla varustettu tietokone. Tekoäly tulkitsee potilaan ajatuksia ja pyrkii muuttamaan ne toiminnaksi. Tutkijat kutsuvat kyseistä metodia ajatusvetoiseksi terapiaksi. Kun potilas ajattelee liikuttavansa kättä, mikrosiru lähettää signaalin tietokoneelle, joka puolestaan lähettää signaalin edelleen selkärankaan ja käden lihaksiin asennettuihin elektrodeihin.

    Tutkijoiden mukaan potilaan paranemisprosessi etenee myös silloin, kun järjestelmä on kytketty pois päältä. Vammautuneen käden voimatasot ovat parantuneet selvästi tutkimusprosessin aikana. Tutkijaryhmän tavoitteena on laajentaa teknologian käyttöä tulevaisuudessa halvaantuneisiin potilaisiin ja parantaa teknologian avulla heidän elämänlaatuaan.

    Lähde: Engadget.com

    Hei! Luitko jo tämän?

    Lähteekö MG lentoon Suomessa? Futuristin koeajossa vakuuttava Marvel R

    Tagit: tekoäly  keinoäly  mikrosiru  implantti  
      Takaisin
    0 kommenttia:
    Kommentoi: