• Ammattiopisto Tavastian satsaus kannatti: Uusi järjestelmä toi kilpailuedun opiskelijoille

    Ammattiopisto Tavastia otti vuoden 2022 tammikuussa käyttöön Opiferumin kehittämän varastonhallintajärjestelmän, joka parantaa opiskelijoiden valmiuksia työelämässä.

    KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

    Ammattiopisto Tavastian Turengin toimipiste tarjoaa opiskelijoille logistiikan logistiikan perustutkinnon osana sisälogistiikan osaamisalaa. Tutkinnosta on viime aikoina tullut entistä kiinnostavampi, sillä se hyödyntää nykyaikaista varastonhallintajärjestelmää.

    Tavastian opiskelijat ovat jo vuodesta 2018 opiskelleet käytännönläheisesti verkkokaupan eri osa-alueita. Nyt mukaan on tuotu Opiferumin kehittämä varastonhallintajärjestelmä.

    – Halusimme tarjota varastoalan opiskelijoille mahdollisimman aidon oppimisympäristön. Tavastian Keskusvarasto tarjosi siihen sopivan mallin. Erityisen tärkeää konseptissamme on  verkkokaupan ja varastonhallinnan pedagoginen näkökulma, logistiikan lehtori Janne Hakala (kuvassa) kertoo.

     

    Monipuolinen koulutus

    Ensimmäiset opiskelijat pääsivät perehtymään varastonhallintajärjestelmään vuoden 2022 tammikuussa.

    Hakalan mukaan uudistunut koulutus antaa opiskelijoille aikaisempaa paremmat valmiudet siirtyä töihin esimerkiksi isoihin keskusvarastoihin.

    – Tuomme verkkokaupalla ja koulutuskokonaisuudella prosessia läpinäkyväksi. Kun opiskelija menee töihin, hän ymmärtää, mitä vaiheita saapuvan tavaran ja lähtevän tavaran vaiheiden välillä tapahtuu.

    Opiskelijat käyvät läpi muun muassa tavaran tarkistuksen, hyllytyksen, keräyksen, pakkaamisen, lähettämisen ja tavaran toimittamisen asiakkaalle. Mukana koulutusohjelmassa on myös varaston ohjaus, jonka myötä opiskelijat perehtyvät muun muassa menekkiraportteihin.

    – Tämä on hyvin käytännönläheinen koulutus. Olemme pystyneet viemään myös teoriaa käytännön harjoitteisiin, jolloin perinteistä luokkamuotoista opiskelua ei tarvita niin paljon.

    Hakala on huomannut, että viime aikoina varastotyöntekijöiden osaamisvaatimus on kasvanut.

    – Tarvitaan yhä enemmän tietoteknistä osaamista ja opiskelijan pitää ymmärtää, miten järjestelmät toimivat. Tulevaisuudessa toimitusketjut tulevat nopeutumaan.

    Itsenäistä ongelmanratkontaa

    Ammattiopisto Tavastian Turengin toimipisteessä opiskelevan koulupäivä alkaa tyypillisesti kahdeksan aikaan aamulla. Aamupäivällä opiskellaan teoriaa ja loppupäivä on varattu joko Keskusvaraston verkkokauppatoimintoihin, trukkiharjoitteisiin tai itsenäisiin tehtäviin tietokoneella.

    – Jokaisella opiskelijalla on käytännön harjoitteissa eri polku, koska toiset oppivat nopeammin ja toiset tarvitsevat enemmän aikaa, Hakala selvittää.

    Verkkokauppaopinnoissa opiskelijoita haastetaan itsenäiseen ongelmanratkaisuun. Peruskysymyksiin kannustetaan hakemaan vastauksia itse, ilman opettajan apua.

    Tavastian opiskelijat ovat tavallisesti lähiopetuksessa kuuden kuukauden ajan. Itsenäiseen työskentelyyn päästään yleensä 3–4 kuukauden kohdalla.

    Hakala pitää investointia varastonhallintajärjestelmään tärkeänä askeleena.

    – Aika iso panostus tämä on ollut. Euroja on käytetty, mutta mielestäni kohtuullisesti. Meillä on ollut ajatuksena, että tämä on yhteisprojekti muiden oppilaitosten kanssa siinä mielessä, että ne voivat halutessaan ottaa oppia ja ottaa vastaavan järjestelmän käyttöön.

    Tagit: kaupallinen yhteistyö  
      Takaisin
    0 kommenttia:
    Kommentoi: