• Etkö ole vielä ottanut tekoälyä vakavasti? Tuore tutkimus voi muuttaa käsityksesi

    Tutkimuksen mukaan tulevaisuuden tekoälyalgoritmit kykenevät muistamaan kuten ihminen.

    Koneoppimisen huippututkijat kokoontuvat piakkoin Hawaijin Honoluluun, missä järjestetään maailmanlaajuinen tekoälykonferenssi International Conference on Machine Learning. Kyseessä on alan kärkitapahtuma maailmassa.

    Amerikkalaisen Ohio State -yliopiston tutkijoilla on konferenssissa mielenkiintoista kerrottavaa. Yliopiston tutkijaryhmä havaitsi, että neuroverkot voivat muistaa tiettyjä asioita ihmisiä paremmin.

    Siinä missä perinteisiä koneoppimisen algoritmeja opetetaan omaksumaan iso määrä dataa kerralla, tulevaisuudessa algoritmit voivat oppia ihmisen tapaan esimerkiksi ajallisessa järjestyksessä. Tällöin asia, jonka neuroverkko on oppinut eilen, voi nopeuttaa algoritmien oppimisprosessia eli koneäly käyttäisi ”muistiaan” oppimiseen ihmisen tavoin. Tällainen oppimistapa parantaisi tekoälyn älykkyyttä ja lähentäisi sitä ihmisen älykkyyden kanssa.

    Tutkijoiden mukaan algoritmien muistin optimoiminen onnistuu parhaiten, jos koneen muistia kehitetään heti alusta alkaen. Näin neuroverkon kapasiteetti uuden informaation oppimiseen paranee. Yliopiston tutkimusta pidetään tärkeänä, sillä se lisää ymmärrystä koneiden ja ihmisen älykkyyden yhtäläisyydestä.

    Koneen ja ihmisen älykkyyden erona on vielä niin sanottu elämänpituinen oppiminen, jossa muistilla on tärkeä merkitys. Jos ja kun neuroverkkojen muisti kehittyy kuten tutkijat ennakoivat, erot ihmisen ja koneiden välillä voivat kaventua merkittävästi. Tämän myötä koneet oppivat sopeutumaan yllättäviin tilanteisiin nykyistä paremmin.

    Jatkuvaa oppimista käytetään neuroverkkojen kehittämiseen siten, että koneille opetetaan tietty määrä tehtäviä, joiden suorittaminen kehittää niiden älykkyyttä ja ne osaavat suoriutua paremmin seuraavista hieman vaativammista tehtävistä. Haasteena on tutkijoiden mukaan koneille vielä tyypillinen ”unohtaminen”. Kun neuroverkolle opetetaan jatkuvasti uusia tehtäviä, ne unohtavat osan edellisestä tehtävästä keräämästään datasta. Unohtaminen aiheuttaa haasteita muun muassa autonomisen ajamisen kehittämisessä.

    Lähde: Science Daily

    Hei! Luitko jo tämän?

    Nevadassa tehtiin läpimurto: Geotermisen energiatuotannon koe onnistui

    Tagit: tekoäly  koneoppiminen  neuroverkko  
      Takaisin
    0 kommenttia:
    Kommentoi: