• Hyviä uutisia uuden sähköauton tilaajille: Komponenttipula on ohi

    Sähköautomarkkinoita vaivannut komponenttipula alkaa helpottaa, mikä näkyy nopeampina toimituksina.

    Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan komponenttipula on pitkälti ohi. Tämän pitäisi näkyä sähköautojen lyhyempinä toimitusaikoina.

    Lokakuussa Suomessa ensirekisteröitiin kaikkiaan 6 451 henkilöautoa eli 4,1 prosenttia enemmän kuin viime vuoden lokakuussa. Tammi-lokakuussa on rekisteröity yhteensä 75 033 henkilöautoa, joka on 8,6 prosenttia viime vuotta enemmän.

    Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan alkuvuoden rekisteröinnit ovat edelleen noin 14 prosenttia pitkän aikavälin keskiarvoa alemmalla tasolla. Ensirekisteröintien määrän on ennakoitu kasvavan tänä vuonna noin 87 000 autoon, mutta jäävän ensi vuonna hieman alle 80 000 henkilöauton lukemaan. Uusien autojen korkea tilauskanta on syksyn aikana sulanut, sillä autojen tuotantoa piinannut komponenttipula jäänyt taakse. Samaan aikaan uusien autojen heikko kysyntä syö odotuksia ensi vuoden rekisteröinneistä.

    – Uusien autojen toimitusajat ovat palautuneet käytännössä jo pandemiaa edeltäneelle tasolle. Toimitusajat ovat nyt noin 3–4 kuukautta. Vielä viime syksynä toimitusajat olivat kaksin- tai kolminkertaisia normaaliin nähden, toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry:stä kertoo.

    Tammi-lokakuussa ensirekisteröidyistä henkilöautoista 33,5 prosenttia on ollut täyssähköautoja ja 20,2 prosenttia ladattavia hybridejä. Ladattavien autojen osuus on kasvussa myös käytettyjen autojen kaupassa – alkuvuoden aikana noin 6,8 prosenttia autoliikkeiden kautta myydyistä käytetyistä autoista on ollut ladattavia hybridejä ja noin 3,5 prosenttia täyssähköautoja. Näin ollen jo joka kymmenes autoliikkeestä myyty vaihtoauto on tänä vuonna ollut ladattava.

    Pakettiautoja ensirekisteröitiin lokakuussa 816, joka on 12,6 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden lokakuussa. Tammi-lokakuussa on rekisteröity yhteensä 9 293 pakettiautoa, mikä on 1,2 prosenttia viime vuotta enemmän. Tammi-lokakuun rekisteröinnit jäävät 17 prosenttia viiden viime vuoden keskiarvoa alemmas.

    Tagit: sähköauto  komponenttipula  autotuojat  
      Takaisin
    0 kommenttia:
    Kommentoi: