• Mikrosiru kertoo pesulalle hävikin yhden pyyhkeen tarkkuudella

    Tiesitkö, että hotellitekstiileihin piilotetaan nykyisin mikrosiru?

    Rusanen Group kertoo tiedotteessaan pesuloissa pestävien hotelli- ja ravintolatekstiileihin  piilotettujen mikrosirujen hyödyistä.

    Muun muassa lakanoissa, tyynyliinoissa, pyyhkeissä ja kylpytakeissa on yksilöllinen tunniste. Mikrosirun avulla tiedetään tekstiilituotteen tarkka pesukertojen määrä, pesuohjelma ja se, mille hotellille tai ravintolalle se kuuluu.

    Rusanen Groupin mukaan siru on mullistanut hävikin seurannan. Hävikkiä syntyy esimerkiksi varastamisesta, kulumisesta ja kankaaseen syöpyneestä liasta. Vanhaan aikaan hävikki laskettiin arvion perusteella, mutta nykyisin hotelli tai ravintola maksaa mikrosirun ansiosta todellisen hävikin.

    Joka vuosi kahdeksan prosenttia hotellipyyhkeistä kuluu, tahriintuu tai varastetaan. Rusasen kokoiselle pesulalle se tarkoittaa yhteensä noin 90 000 pyyhettä ja lähes miljoonaa euroa vuodessa. Hävikistä aiheutuvat kulut lankeavat viime kädessä hotellien ja ravintoloiden asiakkaille.

    Aikaisemmin pyyhkeen tai lakanan hiutumista arvioitiin silmämääräisesti. Nyt turha eipäs juupas -arviointi jää pois, kun mikrosiru kertoo tarkkaa faktaa. Siru kertoo käyttöiän ja sen, kuinka monta pesukertaa pyyhkeellä on jäljellä. Sirulle voidaan antaa pesukertojen määrän hälytysraja. Kun pesukertoja on kertynyt tarpeeksi, se poistuu kierrosta.

    Sirujen ansiosta jokaiselle asiakkaana olevalle hotellille ja ravintolalle voidaan tarjota yksilölliset tekstiilit. Ne kulkevat pesuprosessin läpi yhdessä, eivätkä sekoitu muiden asiakkaiden tekstiileihin. Huomaamaton siru on ommeltu jokaisen tuotteen sauman väliin ja tuotantovaiheessa.

    ”Idea ei ole kytätä”

    Mikrosirun tärkein tavoite on laadun varmistaminen. Sirun avulla varmistetaan, että tuote ei poistu kierrosta liian aikaisin eikä liian myöhään.

    – Hotellin asiakkaiden yksityisyydelle mikrosiruista ei ole vaaraa, eikä niissä ole esimerkiksi GPS-paikannusta. Käytännössä siru on samanlainen kuin vaikka kirjaston kirjassa. Sen sijaintia ei voi jäljittää, mutta siitä voi tunnistaa, kenelle tekstiili kuuluu. Mikrosiru kertoo, kenen kylpytakki on, millaisella pesuohjelmalla se pestään ja kuinka monta kertaa se on jo pesty. Idea ei ole se, että kyttäisimme, että missä se kylpytakki viilettää. Idea on laadunvarmistamisen lisäksi se, että tekstiilit ovat oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Pesulaan tulevan likapyykin mikrosirut luetaan lukulaitteella, lajitellaan pesukonetta varten ja palautetaan puhtaana oikeaan hotelliin tai ravintolaan, Rusanen Groupin toimitusjohtaja Jori Rusanen kertoo yhtiön tiedotteessa.

    Tuotantoketju läpinäkyväksi

    Rusasella käytössä olevat sirut ovat veden, kuumuuden, puristuksen ja pesuaineiden kestäviä. Mikrosiru säilyy vahingoittumattomana esimerkiksi hotellipyyhkeen vaatimat 500 pesukertaa.

    – Pöytäliinoissa tai servieteissä voi olla vaikeita tahroja huulipunasta tai öljyä sisältävistä marinadeista. Siksi ravintolatekstiilit vaativat tehokkaamman pesun kuin vaikkapa pyyhkeet tai lakanat. Mikrosirun avulla tekstiileille on helppo valita sopiva pesuohjelma ja yksilöllinen pesukertojen määrä, Rusanen kertoo.

    Rusasen seuraava kehitysaskel perustuu QR-koodiin. Vuokratekstiileihin tulee koodi, jonka skannaamalla näkee, mistä lakanan tai kylpytakin puuvilla on peräisin, missä tekstiilitehtaassa kangas on valmistettu ja missä kylpytakki on ommeltu.

    – Haluamme tehdä tekstiiliemme tuotantoketjun läpinäkyväksi ja kertoa niiden hiilijalanjäljen. Asiakas näkee, mistä tekstiilituote on meille matkustanut. Kysehän on samasta logiikasta, johon on totuttu vaikkapa ruokakaupassa. Aivan kuten jauhelihapaketin kannessa lukee, millä tilalla liha on tuotettu, niin meidän tekstiilien alkuperä on tiedossa, Rusanen kertoo.

    Hei! Luitko jo tämän?

    Uutisia Teslalta: Esittelee pian robottitaksin

    Tagit: Mikrosiru  Rusanen Group  
      Takaisin
    0 kommenttia:
    Kommentoi: