• Nämä ravintolatyöt robotti korvaa jo nyt

    Robotit kääntävät hampurilaispihvejä, kuorivat avokadoja ja kokoavat salaatteja.

    Vancouverissa toimivan pikaruokaravintolan työtehtävistä osa on jo siirretty roboteille. Yksi robotti valmistaa hampurilaispihvit, toinen paistaa ranskalaiset ja kolmas työstää salaattia.

    Suomen Yleä Kanadassa vastaava CBC:n artikkelin mukaan yhä useampi pikaruokaravintola hyödyntää robotiikkaa päivittäisessä arjessa. Odotettavissa on, että sama trendi on laajentumassa myös Suomeen.

    CBC on haastatellut kanadalaisen robotiikka-startupin perustajaa Ashkan Mirnabavia, joka on suunnitellut Food Republic -pikaruokaravintolassa käytettävän robotin. Kyseinen robotti kykenee valmistamaan 300 salaattia tunnissa. Robotin etuna ihmiseen verrattuna on esimerkiksi se, että jokainen salaatin raaka-aine annostellaan salaattiin täsmälleen saman painoisina. Tuotteissa ei siis ole minkäänlaisia eroja.

    Mirnabavi on itsekin entinen ravintoloitsija. CBC:n haastattelussa hän kertoo uskovansa, että robotin avulla työntekijäkuluja voidaan leikata 33 prosentilla. Kanadassa ja Yhdysvalloissa ravintolat voivat vuokrata yrityksen suunnittelemaan robottia kuukausisopimuksella.

    Kiinnostusta on etenkin isoissa ravintola-alan yrityksissä, koska ne haluavat leikata kulujaan ja nopeuttaa ruoanvalmistukseen käytettävää aikaa. Useissa maissa, myös Kanadassa, palkat ja erilaiset työntekijämaksut ovat nousseet viime vuosina.

    Pikaruokaketju Domino’s kokeilee parhaillaan pitsakonetta Berliinissä sijaitsevassa ravintolassaan. White Castle -niminen yritys on CBC:n mukaan ottanut käyttöön robotisoidut kädet, jotka kääntävät hampurilaispihvejä paistoalustalla. Texasissa robotit tarjoilevat ruuat lähes kaikissa paikallisissa McDonald’sin ravintoloissa. Alan ammattilaiset ovat CBC:n mukaan huomanneet, että robotit pystyvät toistamaan saman työtehtävän uudelleen ja uudelleen, tasaisella laadulla.

    Kalifornialainen Chipotle-ketju testaa Autocado-nimistä robottia, joka leikkaa, kuorii ja kaapii avokadot nopeuttaakseen osaltaan guacamolen valmistusta. Etuna on, että työntekijät voivat käyttää enemmän aikaa asiakaspalveluun. Chipotle arvioi CBC:n mukaan, että investointi maksaa itsensä takaisin 1–2 vuodessa.

    Lähde: CBC

    Hei! Luitko jo tämän?

    Kiinasta tulee humanoidirobotti, joka yllätti kokeneen asiantuntijan: Tältä se näyttää

    Tagit: robotiikka  robotti  tekoäly  
      Takaisin
    0 kommenttia:
    Kommentoi: