• Nevadassa tehtiin läpimurto: Geotermisen energiatuotannon koe onnistui

    Amerikkalainen ekologiseen energiantuotantoon keskittyvä Fervo Energy liittää geotermisen energialaitoksensa pian kaupalliseen verkkoon.

    Kansainväliset mediat kertovat läpimurrosta geotermisen energian tuotannossa. Amerikkalainen Fervo Energy suoritti onnistuneesti 30 päivää kestäneen kokeen pohjoisessa Nevadassa.

    Yhtiö kertoo, että se onnistui tuottamaan geotermistä energiaa 63 litraa sekunnissa korkeassa lämpötilassa. Tämä määrä mahdollistaa 3,5 megawatin sähköntuotannon. Kyseessä on tähänastinen ennätys geotermisen energian tuotannossa. Koe onnistui ilman ongelmia.

    Yksi megawatti energiaa riittää kattamaan yli 700 asunnon sähköenergian kulutuksen. Fervon odotetaan liittävän geotermisen energian voimalansa verkkoon vielä tämän vuoden aikana. Geotermista energiaa käytetään Googlen datakeskusten energiantarpeeseen.

    Ennen Fervo Energyä onnistunutta koetta geotermista energiaa ei ole käytetty kaupallisissa tarkoituksissa. Onnistunut koe voi olla ratkaiseva askel. Tutkijat ovat yrittäneet tätä pitkään, aina 70-luvulta lähtien. Kyse on siis merkittävästä läpimurrosta.

    Geoterminen energiantuotanto vaatii onnistuakseen paitsi lämpöä, myös nestettä läpäisevää kiveä. Läheskään kaikki maaperässä oleva kivi ei sovellu kyseiseen tarkoitukseen. Fervo Energy pyrkii luomaan läpäisevyyttä keinotekoisesti poraamalla syvään peruskallioon ja injektoimalla nestettä kiviainekseen.

    Geotermiset energialaitokset ovat täysin hiilivapaita eli ne täyttävät ekologisen energiantuotannon kriteerit. Esimerkiksi Googlen tavoitteena on käyttää toimistoissaan ja datakeskuksissaan vuonna 2030 mennessä vain hiilivapaasti tuotettua energiaa. Toisin kuin aurinko- ja tuulivoimaloilla, geotermista energiaa voidaan tuottaa milloin tahansa. Toisaalta geotermisen energian kohdalla puhutaan varsin kalliista tuotantotavasta.

    Fervo Energyn mukaan sen ekologinen tuotantolaitos kykenee tuottamaan tarvittavan sähköenergiamäärän 300 000 kodille, kun laitoksen kapasiteettia kasvatetaan.

    Hei! Luitko jo tämän?

    Uusi video: Kurkistus virtuaaliluontoon

    Tagit: geoterminen energia  energia  
      Takaisin
    0 kommenttia:
    Kommentoi: