• Onko tässä ratkaisu pahenevaan ludeongelmaan? Ansa nappaa lutikan ja lähettää siitä kuvan

    Suomessa pilotoitu teknologia paljastaa petivaatteissa piileskelevät luteet.

    Suomessakin on viime aikoina raportoitu lisääntyvästä ludeongelmasta. Valkeakosken Sanomat uutisoi äskettäin luteiden määrän kasvusta.

    Lude (tai lutikka) on muutaman millimetrin kokoinen hyönteinen, joka liikkuu tyypillisesti yöaikaan. Luteen ravintoa on ihmisen tai eläimen veri. Hyönteinen kulkeutuu asuntoon yleensä huonekalujen tai matkatavaroiden mukana. Näin ollen lude voi olla epämiellyttävä tuliainen kotimaan tai ulkomaan lomalta.

    Britanniassa ludeongelmaan on tartuttu teknologian keinoin. Uusista innovaatioista ovat erityisen kiinnostuneita hotellit, joissa ludeongelma voi aiheuttaa merkittäviä tulonmenetyksiä.

    Tuholaistorjuntaan keskittyvä Rentokil-yritys on kertonut rajusta, 65 prosentin noususta luteiden määrässä kuluvan vuoden toisella neljänneksellä verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan. Määrää on kuvailtu hälyttäväksi.

    BBC kertoo hotellista, joka otti käyttöön luteita tarkkailevan teknologian. Kyseistä teknologiaa pilotoi ensimmäisen kerran suomalainen, vuonna 2013 perustettu Valpas, joka on solminut sopimuksia useiden eurooppalaisten luksushotellien kanssa. Briteissä ratkaisua tarjoaa startup nimeltä Spotta.

    Teknologian tarkoituksena on havaita laaja ludeongelma ennen sen leviämistä. Yksittäiset luteet voivat lisääntyä jopa tuhansiin yksilöihin ainoastaan kuukausien aikana: yksi aikuinen naaraslude voi tuottaa jopa 400 munaa. Munat kuoriutuvat parissa viikossa.

    Teknologian ytimessä on pieni muovinen laatikko, joka sisältää feromoneja, joilla yritetään houkutella luteita. Laatikko sijoitetaan esimerkiksi patjojen väliin. Kun hyönteinen päätyy laatikon sisään, sisäänrakennettu kamera ottaa siitä kuvan ja lähettää sen verkon yli pilveen. Jos lude päätyy laatikon vangiksi, tapahtumasta lähtee tieto etukäteen määritellylle henkilölle. Luteen löytymisen jälkeen esimerkiksi hotellissa voidaan käynnistää torjuntatoimenpiteet hyvissä ajoin ennen ludeongelman leviämistä ja mainehaittaa.

    Valpas on suunnitellut ludeansan, joka on integroitu sängyn jalkoihin. Viime vuonna yritys sai 1,6 miljoonan euron uuden kasvurahoituksen.

    Lähde: BBC

    Hei! Luitko jo tämän?

    Mystinen pallo keskellä Las Vegasia heräsi henkiin ja löi kaikki ällikällä

    Tagit: lude  valpas  rentokil  
      Takaisin
    0 kommenttia:
    Kommentoi: