• Panasonic tutki: Suomalaisilla työpaikoilla vaihdetaan tietokoneet uusiin turhan aikaisin

  Panasonicin teettämän IT-kyselyn mukaan suuri määrä suomalaisyrityksiä vaihtaa tietokoneitaan ja tablettejaan liian aikaisin.

  Panasonicin tuoreen kyselyn mukaan suomalaisten yritysten tietokoneet ja tabletit ovat 71 prosentissa tapauksista alle viisivuotiaita, kun ne vaihdetaan uusiin.

  Euroopan komission vastikään tekemällä lakiehdotuksella pyritään varmistamaan, että tietokoneiden ja tablettien käyttöikä olisi vähintään viisi vuotta.

  Suomesta tulleet tulokset saatiin Panasonic Toughbookin tilaamasta, YouGov-tutkimuslaitoksen suorittamasta tutkimuksesta.

  – Useimmissa tapauksissa yritykset käyttävät kiinteitä syklejä laitteiden vaihtamiseksi. Ne siis vaihtavat tietokoneita ja tabletteja määritetyillä aikaväleillä harkitsematta sitä, onko tämä oikeasti tarpeen. Ympäristön kannalta tämä on väärin, sillä elektroniikan tuotanto vaatii paljon resursseja ja energiaa. Uusimman sukupolven tietokoneet ja tabletit sekä niiden tukipalvelut puoltavat vähintään viiden vuoden käyttöikää, kun laitteet suunnitellaan ja rakennetaan kestäviksi, Panasonicin Pohjoismaiden maajohtaja Stefan Lindau kertoo.

  Lindau huomauttaa, että kansainvälisen IDC-tutkimuslaitoksen mukaan teknologia-ala on vastuussa 5–10 prosentista maailman hiilidioksidipäästöistä.

   Kysely osoitti lisäksi, että yhdeksän prosenttia suomalaisista yrityksistä vaihtaa tietokoneita ja tabletteja jo kahden vuoden jälkeen ja 22 prosenttia 2–3 vuoden jälkeen. Lisäksi kaksi prosenttia vaihtaa tietokoneita ja tabletteja jo alle yhden vuoden jälkeen.

  Helmikuussa Euroopan komissio hyväksyi uuden lakiehdotuksen, joka velvoittaa tietokoneiden, tablettien ja älypuhelinten valmistajia tarjoamaan laitteisiinsa varaosia ja ohjelmistopäivityksiä vähintään viiden vuoden ajan. Ehdotuksessa kuluttajille annetaan takuun piirissä ja myös sen ulkopuolella uusi ”oikeus korjata”, mikä helpottaa tuotteiden korjauttamista ilman, että niitä tarvitsee vaihtaa uusiin. Uuden lainsäädännön mukaan useiden erilaisten laitteiden, kuten älypuhelinten, tietokoneiden ja tablettien, on oltava teknisesti korjattavissa, jotta niiden käyttöikä pitenisi.

  Poliittisella päätöksenteolla pyritään varmistamaan, että tietokoneet, tabletit ja älypuhelimet suunniteltaisiin mahdollisimman energiatehokkaiksi ja pitkäikäisiksi, jotta kuluttajat voisivat helposti korjata, päivittää, ylläpitää, uudelleenkäyttää ja kierrättää laitteita.

  Maaliskuussa julkaistussa YK:n maailmanlaajuisessa elektroniikkaromuraportissa huomioitiin erityisesti muun muassa tietokoneiden, tablettien ja puhelinten nopean vaihtamisen ja lyhytikäisyyden ongelmallisuus. Raportista käy ilmi, että maailmanlaajuisesti elektroniikkaromun syntyminen kasvaa viisi kertaa nopeammin kuin dokumentoitu elektroniikkaromun kierrätys. Ällistyttävää on myös, että vuonna 2022 syntyneellä 62 miljoonalla elektroniikkaromutonnilla voisi täyttää 1,55 miljoonaa 40 tonnin kuorma-autoa.

  Hei! Luitko jo tämän?

   

  Tagit: Panasonic  hiilidioksidipäästöt  elektroniikka  EU  
    Takaisin
  0 kommenttia:
  Kommentoi: