• Sähköautojen kysyntä kiihtyy Euroopassa, Suomi on pieni kysymysmerkki

    Dieselautojen kysyntä on laskenut nopeasti.

    Euroopassa eletään sähköautohuumaa, ainakin myyntitilastojen perusteella. Eurooppalaisen autovalmistajien liittouman ACEAn tuoreiden myyntitilastojen perusteella sähköautojen menekki kasvoi peräti 60,6 prosentilla heinäkuussa. Luku on selvästi suurempi kuin uusien autojen rekisteröintimäärä, johon luetaan kaikki autot. Tämä määrä kasvoi runsaat 15 prosenttia. Sähköautojen luvusta 13,6 prosenttia on täyssähköautoja. Niiden myynti kasvoi heinäkuussa 10 prosenttia kesäkuusta.

    Hybridien suosio on ollut erityisen vahvaa, sillä tällä hetkellä joka neljäs EU:n alueella myyty uusi auto on lataushybridi. Bensa- ja dieselautojen osuus on noin 50 prosenttia. Uusien dieselautojen määrä on laskenut nopeasti ja oli heinäkuussa 14 prosenttia.

    Suomessa sähköautojen kuumin buumi on hieman hellittänyt viime kuukausina. Koko alkuvuoden aikana kasvu on kuitenkin ollut vahvaa: Ensimmäisellä vuosipuoliskolla uusia sähköhenkilöautoja rekisteröitiin 157 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Kappalemääräisesti uusia sähköautoja rekisteröitiin alkuvuonna kaikkiaan 15 300 kappaletta. Alkuvuonna sähköautojen osuus kaikista uusista henkilöautoista oli 33 prosenttia.

    Vuoden 2023 toisen vuosineljänneksen päättyessä Suomessa oli tieliikennekäytössä vajaat 64 000 sähköhenkilöautoa. Osuus on noin 2,2 prosenttia kaikista henkilöautoista.

    Kesäkuussa Aamulehti uutisoi sähköautojen kysynnän heikkenemisestä Suomessa. Autotuojat ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallion mukaan uusien asiakkaiden sähköautojen tilausmäärät ovat olleet huomattavasti pienemmät kuin vuonna 2022. Rekisteröintitilastoissa tämä ei ole vielä näkynyt, koska komponenttipula on aiheuttanut pitkiä jonoja uusien autojen tilauksiin. Kun tilaukset on saatu purettua, Kallion ennakoi rekisteröintien kääntyvän selvää laskuun.

    Hei! Luitko jo tämän?

    Tutkimus paljastaa, mikä asia ärsyttää eniten älypuhelimen käyttäjiä

     

      Takaisin
    0 kommenttia:
    Kommentoi: