• Tämä humanoidirobotti on vaikuttava ilmestys: Erityinen fokus kävelyssä

    Figure 01 -robotti on esitelty ja se on vakuuttanut etenkin kävelyllään.

    Kerroimme äskettäin Teslan humanoidirobotista, jonka prototyypistä esiteltiin mainosvideo. Amerikkalainen robotiikkaan keskittynyt Figure on samalla asialla: yritys esitteli niin ikään prototyypin humanoidirobotistaan. Erona on, että Figuren tavoitteena on tuoda robotti piakkoin kaupallisille markkinoille. Teslan robotti ei näillä näkymin ole tulossa myyntiin.

    Figure O1 on robotti, jota on onnistuttu kehittämään vauhdilla viimeisen vuoden aikana. Ulkoisesti näyttävän näköinen robotti on suunniteltu avustamaan tai paikkaamaan ihmisten tekemiä töitä, joihin on vaikea löytää työvoimaa.

    IEEE Spectrum -teknologiajulkaisu on arvioinut muun muassa robotin kävelyä. Julkaisun mukaan kyseessä on yksi edistyneimmistä humanoidiroboteista tähän mennessä. Kävely on jouhevaa eikä se näytä totutulta robotin kävelyltä. Tähän mennessä humanoidirobottien suunnittelussa on törmätty nimenomaan kävelyn haasteisiin. Jos robottia ei onnistuta tasapainottamaan oikein, se voi kaatua helposti kävelyn aikana. Figure 01 heiluttelee käsiään kävelyn aikana, mikä parantaa tasapainoa.

    IEEE Spectrumin haastatteleman Figuren edustajan mukaan vielä tämän vuoden alussa Figure 01 -robotti käsitti vain alaruumiin. Sen jälkeen on edetty nopeasti. Yritys pyrkii kehittämään jatkossa etenkin kävelyä. Teknologiajohtaja Jerry Prattin mukaan tavoitteena on imitoida niin hyvin ihmisen kävelyä kuin mahdollista. Hänen mukaansa yksikään kehitteillä oleva robotti ei ole vielä päässyt ihmisen kävelyn tasolle. Erityisen vaikeaa on kehittää kävelyä niin, että robotti osaa operoida käsillään kävelyn aikana. Mitä paremmin ylävartalo saadaan toimimaan alavartalon kanssa, sitä laadukkaampaa ja ihmismäisempää robotin kävely on. Robotti pyritään myös kehittämään siten, että se osaa kaatua oikein ja nousta pystyyn. Figuren edustajan mukaan kehitystyössä on siksi tärkeää tunnustaa, että robotin täytyy välillä kaatua. Kun robotti kaatuu, sen käsien suojaaminen on tärkeää, jotta vältytään kalliilta remonteilta.

    Figure on suunnitellut humanoidirobottinsa ”laihaksi”, jotta esimerkiksi sen jalat eivät hankaa yhteen. Kaatumisten varalta robotin ulkonevia osia ja kaapeleita on pyritty välttämään.

    Lähde: IEEE Spectrum

    Hei! Luitko jo tämän?

    Yliopisto selvitti: ChatGPT ei lisännytkään lunttausta

    Tagit: robotiikka  robotti  humanoidi  tekoäly  
      Takaisin
    0 kommenttia:
    Kommentoi: