• Tämä kannattaa tietää proteiinista nimeltä Solein: Tehdas käynnistyi vihdoin

    Soleinista povataan mullistavaa proteiinilähdettä, joka sopii erilaisiin ruokiin ja elintarvikkeisiin.

    Ilmasta sähkön avulla tuotettava proteiini saattaa tulevaisuudessa olla tärkeä osa Suomen elintarvikemarkkinoita. Kyse on soleinista.

    Solar Foods on tuottanut Soleinia vuodesta 2018 asti pilottilaitoksessa Espoossa. Vantaalla sijaitseva uusi Factory 01 -tehtaan täysi kapasiteetti on noin 160 tonnia Solein-jauhetta vuodessa. Skaalaus on noin satakertainen pilottivaiheeseen verrattuna. Factory 01 -tehdasta ajetaan parhaillaan täyteen tuotantokapasiteettiinsa, joka yhtiön arvion mukaan saavutetaan vuoden 2024 toisen vuosineljänneksen aikana.

    – Tuotantovaiheeseen nyt siirtynyt tehdas on ponnahduslauta kohti vielä suurempaa tuotantoa. Seuraavaksi suunnitteilla on kapasiteetiltaan sata kertaa suurempi teollisen mittakaavan tehdas, Solar Foods Oy:n toimitusjohtaja Pasi Vainikka kertoo yhtiön tiedotteessa.

    Solein on luonnossa esiintyvä yksisoluinen mikrobi, jota kasvatetaan ilmasta saatavilla raaka-aineilla ja sähköenergian avulla. Siitä valmistettua miedon makuista jauhetta voi käyttää niin maidon, lihan kuin vaikkapa kananmunan korvaamisessa. Valmistuksen hiilijalanjälki on vain yhden prosentin suuruinen punaiseen lihaan verrattuna.

    Patentoidun proteiinin valmistus perustuu luonnolliseen käymisprosessiin. Toisin kuin esimerkiksi katikaljan valmistuksessa, Solar Foodsin tapauksessa käymisprosessissa ei ole mukana sokeri vaan vetykaasu. Se lisätään käymisastiaan yhdessä hiilidioksidin, typen, hapen ja suolojen kanssa. Lopputuloksena on hienojakoinen keltainen Soleini, jonka ravintokoostumus sijoittuu kuivatun lihan ja porkkanan välimaastoon. Kuiva-aineen proteiinipitoisuus hipoo jopa 70 prosenttia. Tämän lisäksi jauheessa on rasvoja ja hiilihydraatteja. Keltaisen värinsä jauhe saa beetakaroteenista.

    Tarpeen tullen jauhe voidaan muokata nestemäiseksi, jolloin sitä voidaan myydä esimerkiksi juomien valmistukseen.

    Maataloudesta riippumaton

    Luonnonvarakeskuksen tuoreen arvion mukaan solumaatalous voi vuonna 2035 olla ruokasektorin suurin ala Suomessa sekä elintarvikeviennissä.

    Toimitusjohtaja Pasi Vainikka pitää tuotantolaitoksen valmistumista ja käynnistymistä merkittävänä niin Suomelle kuin koko maailmalle.

    – Solumaatalouden innovaatiot on saatava laboratorioista ihmisten ruokapöytiin tilanteessa, jossa väestö lisääntyy ja ravinnon tarve kasvaa mutta samaan aikaan luontokatoa on hillittävä sekä hiilinieluja ennallistettava.

    Soleinin tuotanto on täysin riippumatonta maataloudesta, ilmastosta ja säästä, eli sitä voidaan tuottaa omavaraisesti missä vain, jopa äärioloissa. Se auttaa ratkaisemaan kasviproteiinien laatu- ja saatavuusongelmia, jotka pahenevat, kun sadot vaihtelevat ilmastonmuutoksen seurauksena.

    Solar Foods sai huhtikuussa 2024 ensimmäisenä suomalaisena yksityisenä yhtiönä “Nasdaq Green Equity Designation – Private Company” -merkinnän. Kyseessä on vapaaehtoinen nimitys yrityksille, joiden liikevaihdosta yli 50 prosenttia tulee vihreänä pidetystä toiminnasta. Toiminnot, joihin liittyy fossiilisia polttoaineita, saavat kattaa korkeintaan 5 prosenttia liikevaihdosta, ja yli 50 prosenttia yhtiön investoinneista on kohdistettava vihreäksi luokiteltuun toimintaan.

    – Tehtaan tuotantomäärillä pystymme tukemaan omaa ja asiakkaidemme tuotekehitystä sekä tuottamaan Soleinia koemyyntiin ensimmäisille asiakkaille, Vainikka kertoo.

    Solar Foodsin pitkän aikavälin tavoitteena on miljardin euron liikevaihto. Yhtiöllä on jo nyt todistetusti paikka proteiinituotteiden 2 000 miljardin euron kokoisessa globaalissa markkinassa: toukokuussa 2023 yhtiö solmi strategisen kumppanuussopimuksen johtavan kansainvälisen ruoka- ja bioteknologiakonsernin Ajinomoto Groupin kanssa. Yhtiöt suunnittelevat muun muassa kehittävänsä Soleinista uusia tuotteita, joiden avulla tehdään testimarkkinointia Singaporessa vuoden 2024 aikana.

    – Vuoden 2024 aikana tavoitteenamme on tuoda Soleinia sisältäviä elintarvikkeita markkinoille useamman kumppanin kanssa.

    Lupia vireillä eri puolilla maailmaa

    Singaporessa Soleinilla on jo uuselintarvikelupa, joka on konkreettinen todiste tuotteen turvallisuudesta. Maassa onkin myyty kuluttajille maailman ensimmäisiä elintarvikkeita, joissa on hyödynnetty vetyfermentaatiota: vuonna 2023 jäätelöä sekä vuodesta 2024 alkaen Fazerin lanseeraamaa Taste the Future -suklaata, jotka molemmat sisältävät Soleinia.

    Solar Foods on aloittanut työn uuselintarvikelupien saamiseksi myös Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa sekä EU:ssa. Vainikka arvioi, että Yhdysvalloissa lupa saadaan vuoden 2024 toisen vuosipuoliskon aikana. Isossa-Britanniassa, EU:ssa ja Japanissa sitä toivotaan saatavaksi vuoden 2025 aikana. 

    – Yhdysvalloissa ja EU:ssa myönnetyt elintarvikeluvat saattavat helpottaa esimerkiksi Japanin-markkinan avaamista, Vainikka arvioi.

    Kasvun vauhdittamiseksi Solar Foodsilla on juuri alkanut suomalaisille sijoittajille suunnattu 8 miljoonan euron osakeanti kasvusijoituspalvelu Springvest Oyj:n kanssa.

    Solar Foodsin Vantaan-tehdas on ponnahduslauta kohti vielä suurempaa tuotantoa. Seuraavaksi yhtiö aikoo rakentaa teollisen tuotantolaitoksen, joka on kapasiteetiltaan noin sata kertaa suurempi kuin nyt valmistunut tehdas. Pilottimittakaavassa on jo saavutettu tuottonopeus, jota tarvitaan tämän laajuiseen kustannustehokkaaseen tuotantoon.

    – Skaalautuvan teknologian ansiosta Soleinia voi valmistaa kannattavasti isommin tai pienemmin tarpeen mukaan. Teknologian voi puristaa myös pieneen kokoon, jolloin sen avulla voidaan tuottaa ruokaa vaikkapa äärimmäisen kuivuuden keskellä tai vaikka avaruudessa, Vainikka kertoo.

    Koetuotannon ohessa yhtiö etsii globaaleista ja paikallisista ruokayhtiöistä aktiivisesti uusia asiakkaita, joiden kanssa voidaan esimerkiksi kehittää uusia ruokatuotteita. Solein on monipuolinen raaka-aine, joka soveltuu monenlaisiin ruokakategorioihin, ruokavalioihin ja erilaisiin ruokakulttuureihin.

    Tätä havainnollistaa myös tehtaan oma Solein Kitchen -keittiö, jossa vierailijat pääsevät tutustumaan erilaisiin Soleinia sisältäviin ruokiin. Vainikan mukaan moni Soleinia sisältävää ruokatuotetta maistanut on ollut yllättynyt siitä, että eroa verrokkiin ei huomaa.

    – Solein sopii käytännössä kaikkien elintarvikkeiden raaka-aineeksi tehden niistä samalla ympäristöystävällisempiä. Tämä tukee voimakkaan kasvun tavoitettamme kasvaa pitkällä aikavälillä maailman johtavaksi vetyfermentaatioyritykseksi, hän summaa.

    Hei! Luitko jo tämän?

    Mitkä ihmeen älyhihat? Katso video

    Tagit: solein  solar foods  
      Takaisin
    0 kommenttia:
    Kommentoi: