• Tekoäly paljastaa Parkinsonin taudin vakavuuden minuuteissa

    Parkinson-potilaat voivat tutkijoiden mukaan hyötyä merkittävästi tekoälystä.

    Parkinsonin taudin vakavuutta arvioidaan tyypillisesti MDS-UPDRS -menetelmällä, joka sisältää neljä eri osiota. Menetelmässä selvitetään muun muassa motorisia oireita, mutta myös tutkittavan kokemuksia arkisesta elämästään.

    Perinteisellä menetelmällä oireiden vakavuuden arvioiminen ei ole kovin nopea prosessi. Nyt avuksi on valjastettu tekoäly, joka suoriutuu tehtävästä selvästi nopeammin, vain joissakin minuuteissa.

    Tekoäly käyttää apunaan MDS-UPDRS-menetelmän suosituksia ja ryydittää arviointia tietojenkäsittelyllä. Tietojen luotettavuutta parantaa se, että jokainen tulos on toistettavissa, standardisoitavissa ja vertailtavissa ristiin.

    Rochesterin yliopiston tekoälytutkijoiden kehittämä menetelmä mahdollistaa Parkinsonin taudin oireiden vakavuuden arvioinnin etänä. Testattavan täytyy vain koskettaa sormia toisiinsa nettikameran edessä kymmenen kertaa. Testin perusteella tekoäly antaa arvion oireiden vakavuusasteesta asteikolla nollasta neljään.

    Sormitestin suoritti 250 koehenkilöä, joilla oli diagnosoitu Parkinsonin tauti. Tekoälyn antamaa arvosanaa verrattiin sekä neurologien että perusterveydenhuollossa työskentelevien lääkärien tekemiin arvioihin.

    Tulosten mukaan neurologit onnistuivat hieman paremmin oireiden arvioinnissa, mutta tekoäly päihitti perusterveydenhuollon lääkärien tekemät arvioinnit.

    Tutkijoiden mukaan tulokset osoittavat, että tekoälyn suorittama testimenetelmä voi auttaa Parkinsonin taudista kärsiviä potilaita saamaan arvion oireistaan nopeammin kuin jos he joutuisivat matkustamaan neurologin vastaanotolle. Usein neurologille pääsy voi kestää pitkäänkin. Tutkijat uskovat, että metodia voi soveltaa myös muiden motoristen ongelmien kuten Huntingtonin taudin oireiden arviointiin. Samalla tutkijat huomauttavat, ettei tekoälyyn voi vielä tässä vaiheessa luottaa aukottomasti.

    Lähde: Science Daily

    Hei! Luitko jo tämän?

    Dysonin ilmanpuhdistimen ja kuulokkeiden yhdistelmä testattiin New Yorkissa

    Tagit: parkinsonin tauti  tekoäly  keinoäly  
      Takaisin
    0 kommenttia:
    Kommentoi: