• Tutkimus paljastaa: Tekoäly suoriutuu matemaattisesta testistä jo yhtä hyvin kuin ihminen

    Tekoäly osoitti nokkeluutensa etenkin sanatestissä. 

    Kalifornian yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan ChatGPT:stä tunnetun OpenAI-yrityksen tekoäly on kehittynyt pitkin harppauksin, sillä se kykenee suoriutumaan yleisesti käytetystä matemaattisesta testistä yhtä hyvin kuin alemman korkeakouluasteen opiskelija.

    GPT-3-tekoälylle syötettiin tehtäviä, jotka ovat tuttuja monesta älykkyystestistä sekä SAT-testistä. SAT-testi mittaa matemaattisten taitojen ohella muun muassa kriittistä luku- ja kirjoitustaitoa. Testillä arvioidaan opiskelijan kykyä menestyä kandidaattitason korkeakouluopinnoissa.

    Kalifornian yliopiston tutkimus on julkaistu Nature Human Behavior -lehdessä, joka on verkossa julkaistava vertaisarvioitu tieteellinen aikakauslehti.

    Tutkijoille on vielä epäselvää, pärjääkö tekoäly testissä oikeasti kognitiivisten ominaisuuksiensa ansiosta vai matkiiko se ihmisen taitoja ja ominaisuuksia käymällä läpi laajaa datamassaa.

    Tutkijat testasivat GPT-3-tekoälyä tunnetulla Ravenin progressiivisten matriisien testillä, jossa pitää muun muassa ennustaa seuraava kuvio erilaisten kuviomuotojen sarjasta. Kyseistä testiä käytetään yleisesti älykkyystesteissä. Kuviot muutettiin tekstiformaatiksi, jotta ne sopivat paremmin tekoälyn testaamiseen. Tämän jälkeen neljääkymmentä Kalifornian yliopiston opiskelijaa pyydettiin ratkaisemaan sama tehtävä.

    Tuloksena GPT-3-tekoäly kykeni ratkaisemaan tehtävän yhtä hyvin kuin opiskelijat, mutta se teki myös samanlaisia virheitä kuin ihmiset. Tekoäly selvitti oikein 80 prosenttia tehtävistä. Opiskelijoiden keskiarvoinen tulos oli 60 prosenttia.

    Seuraavaksi tekoälyä pyydettiin valitsemaan oikea sanapari tehtävässä, jossa vaadittiin samanlainen vastapari sanoille rakkaus ja viha. Tehtävänä saattoi olla vastaavasti toimivan sanaparin valitseminen esimerkiksi sanalle rikas. Tässä testissä tekoäly suoriutui keskiarvoisesti opiskelijoita paremmin.

    ChatGPT:n tekoäly ei monissa muissa testeissä yllä vielä ihmisen tasolle. Tekoälylle on edelleen hankalaa ehdottaa ratkaisuja tehtäviin, joihin tarvitaan työkalujen kuten saksien tai teipin apua. Moni tällaisista tehtävistä onnistuu pikkulapseltakin, tutkijat huomauttavat raportissaan.

    Lähde: Science Daily

    Hei! Luitko jo tämän?

    Aivoihin asennettu mikrosiru yhdistettiin tekoälyyn: Potilaan vammautunut käsi heräsi eloon

      Takaisin
    0 kommenttia:
    Kommentoi: