-
Kirjoitettu 06.07.2025 16:28Koeajossa Polestar 2: Edelleen yksi parhaista hintaluokassaan, etenkin jos kuljettajalla olisi enemmän jalkatilaa
Viisivuotias Polestar 2 on edelleen varteenotettava vaihtoehto laadukasta täyssähköautoa etsivälle.
Koeajoauto: Polestar 2 Long Range Dual Motor Performance
Geneven autonäyttelyssä vuonna 2019 esitelty Polestar 2 oli tuohon aikaan jopa mullistava sähköauto. Tesla 3:n kilpailijaksi profiloitu sähköinen viistoperä oli ensimmäisiä autoja, jonka viihdejärjestelmä perustui täysin Googlen Androidin varaan. Auton ensimmäisissä koeajoraporteissa kehuttiin paikoin vuolaasti kyseistä viihdejärjestelmää.
Polestar 2:n tunnusomainen takaosa on tullut tutuksi Suomen maanteillä.
Polestar 2:n valmistus pääsi käyntiin vuonna 2020. Siinä missä Tesla 3 ei ole merkittävästi uudistunut tähän päivään mennessä, myös Polestar 2 on edelleen pitkälti sama auto kuin viisi vuotta sitten. Valmistaja ei ole ainakaan vielä kertonut uudesta malliversiosta, mikä voi viitata siihen, että auto on edelleen riittävän kurantti ja käy kaupaksi.
Polestar 2:ssa on alusta lähtien ollut vahvasti polttoautomoottorimaailmasta tuttuja elementtejä, eikä ihme, sillä sen alusta pohjautuu samalle CMA-pohjalevyrakenteelle kuin Volvo XC40.
Koeajoimme Polestar 2:n myös ilman Performance-pakettia.
Alkuvaiheessa Volvo oli mukana isona omistajana Polestarissa, mutta nykyisin omistuksen osuus osakemäärällä laskettuna on noin 18 prosenttia.
Polestarin tarina sai alkunsa varsin pienestä ruotsalaisesta tiimistä, joka keskittyi lähinnä kilpa-ajamiseen vakioautojen ruotsalaisessamestaruussarjassa. Sittemmin Polestarista tuli Volvon virallinen suorituskykykumppani. Kokonaan Volvon omistukseen Polestar päätyi vuonna 2015 ja ensimmäinen sähköinen konseptimalli ilmestyi vuonna 2019, jolloin Polestar 1 näki päivänvalon.
Hinnat alkavat alle 50 000 eurosta
Polestar 2 on edelleen koeajon väärti, sillä se sijoittuu eittämättä varteenotettavimpien sähköautojen joukkoon omassa hintaluokassaan, etenkin jos käyttäjä haluaa säilyttää tietynlaista polttomoottoriauton fiilistä ohjaamossa.
Kuljettajan jalkatila on niukka.
Äskettäin Polestar kertoi kakkosen päivityksistä mallivuodelle 2026. Ne eivät näy juuri mitenkään auton ulkonäössä. Toisaalta Pole 2 on muotoilultaan varsin ajaton ja varmasti miellyttää edelleen monia ostajia. Täytyy sanoa, että tavallaan Poletar 2 edustaa jopa piristävää vaihtelua uusien sähköautojen muotokielessä. Sähköautomarkkinoiden pioneerina pidettyä Teslaa on kopioitu varsin monissa automalleissa ja välillä tuntuu siltä, että sähköauton pitää suorastaan näyttää tietynlaiselta ollakseen sähköauto. Siksi on mukavaa, että markkinoilla on myös ”perinteisellä” muotoilulla varustettuja autoja kuten esimerkiksi BMW i4, Audi A6 Avant e-tron ja vaikkapa Volkswagen ID.7.
Ohjaamon ilme on verrattain pelkistetty, mutta jopa polttomoottoriautomainen.
Päivityksen myötä Polestar 2:een tuli uusi ja tehokkaampi prosessori, joka parantaa selvästi auton tietokoneiden laskentatehoa. Lisävarustelistalle lisättiin Bowers & Wilkinsin äänentoisto ja MicroTech-kangasverhoilu. Lisävarusteet on yhdistetty Prime-paketiksi, johon kuuluu Pilot-, Plus- ja Climate-varustepakettien sisältö ja tummennetut takalasit. Paketin hinta on halvempi kuin jos varusteet klikkaisi lisävarustelistalta erikseen. Vuosimallin 2026 hinnat starttaavat 48 500 eurosta (Standard range Single motor). Suurempi akku nostaa hintalappua 4 000 eurolla. Edullisimmillaan nelivetoinen Pole 2 maksaa nyt 57 600 euroa. Samassa hintaluokassa on esimerkiksi edullisin Volkswagen ID.7 -malliversio.
Performance-paketti muuttaa menoa
Edellisen jatkoksi on harmittavaa sanoa, että monen pidemmän henkilön viehätys Polestar 2:sta kohtaan saattaa kokea kolauksen siinä vaiheessa, kun hän istahtaa ratin taakse. Penkki tarjoaa erinomaisen sivuttaistuen ja reisillekin on riittävästi tukea, mutta oikealle jalalle on varsin vähän sivuttaista tilaa. Sen vie akkupaketti, jonka takia kardaanitunneli on selvästi normaalia korkeampi. Tämän taustalla taasen on edellä mainittu polttomoottorikäyttöön suunniteltu alusta. Sen vuoksi myös Polestar 2:ssa on kardaanitunneli, mutta tässä tapauksessa se on täytetty akuilla.
Pidempijalkainen joutuu painamaan polvea tämän tästä muovia vasten, mikä voi etenkin pidemmällä ajomatkalla tuntua epämukavalta. Erityisen vieraalta konsepti voi tuntua niiden kuljettajien kohdalla, jotka ovat tottuneet selvästi tilavampaan ohjaamoon. Polestar 2:n kardaanitunneli rokottaa myös takamatkustajien käytettävissä olevia tiloja.
Futuristin koeajossa oli samalla viikolla Polestar 2 Long range Dual motor -malli ilman 5 300 euron hintaista Performance-lisävarustepakettia ja sen kanssa. Kokeilu autojen välillä oli kiinnostava, sillä Performance-paketti paitsi parantaa suorituskykyä (tehoa ja vääntömomenttia) ohjelmistopäivityksellä, tuo mukanaan mekaanisesti säädettävät Öhlinsin iskunvaimentimet, Brembon jarrut sekä 20-tuumaiset kevytmetallivanteet. Säädettävistä iskunvaimentimista lienevät kiinnostuneita etenkin ne, jotka haluavat kokeilla autonsa ominaisuuksia rataolosuhteissa tai ovat muuten kiinnostuneita vaihtamaan alustan asetuksia erilaisissa olosuhteissa. Tavallinen käyttäjä tuskin koskee iskunvaimentimien mekaanisiin säätöihin. Vauhdikasta ajoa kokeileva voi tarkastella g-voimia erillisestä näkymästä, joka niin ikään kuuluu Performance-pakettiin. Performance-paketin myötä kiihtyvyyttä on enemmän kuin riittävästi (4,2 s 0-100 km/h).
Performance-paketti näkyy turvavöiden värissä.
Polestar 2:n ohjaamo on pelkistetty. Ratin painikkeet voisivat tarjota paremman tuntuman. Kosketusnäyttö reagoi kiitettävästi painalluksiin. Pidimme ”perinteisen” näköisestä kojelaudasta, vaikkakaan perinteistä digitaalista mittaristoa ei autoon saakaan näkyviin.
Polestar 2:n kanssa ei tarvitse notkua tämän tästä latausasemilla.
Polestar 2:n alusta on urheilullisen kova. Kaikkia ei välttämättä miellytä se, että kuopat kolahtelevat paikoin varsin äänekkäästi alustassa. Toisaalta ajonautinto paranee hyväkuntoisilla mutkateillä, joilla Polestar 2 on urheilullisuutensa ansiosta kuin kotonaan. Tällaisia teitä Suomessa on kuitenkin varsin vähän.
Ei jatkuvia lataustaukoja
Täyssähköauton kohdalla on aina iloinen yllätys, jos toimintamatka arkikäytössä yltää 500 kilometriin. Polestar 2 lukeutuu näihin autoihin, jos ”kaasujalka” ei ole turhan raskas. Koeajossamme 500 kilometrin toimintamatka oli jäljellä parhaimmillaan silloin, kun akun kapasiteetista oli jäljellä 95 prosenttia. Valmistajan ilmoituksen mukainen toimintasäde yhdistetyssä ajossa on 568 kilometriä, mutta tähän lukemaan perusajossa ei pääse.
Kenelle?
Polestar 2 on edelleen erittäin varteenotettava vaihtoehto jämäkästä täyssähköautosta kiinnostuneelle, joka arvostaa hyvää suorityskykyä, laadukasta viimeistelyä ja polttomoottoriautosta tuttuja yksityiskohtia.
Hei! Luitko jo tämän?
Koeajossa tehokkain Polestar 3: Nautinnollinen auto, mutta ohjaamon erikoinen ratkaisu jää mietityttämään
Tagit: Polestar 2 koeajo sähköauto Takaisin0 kommenttia:Kommentoi: