• Uusi video: Kokeilussa Samsung Galaxy S24:n tekoäly

    Vaikka suomen kielen puuttuva tuki rajoittaa paljon Galaxy AI:n käyttöä, riittää tekoälystä paljon iloa jo nyt.

    Kokeiltu laite: Samsung S24 Ultra

    Hinta: Alkaen 1 499 euroa

    Samsung Galaxy S24 on tähän asti kehittynein tekoälyä hyödyntävä älypuhelin. Olemme aikaisemmin kertoneet uutuuspuhelimen tekoälyominaisuuksista tässä artikkelissa.

    Galaxy S24 -mallisto hyödyntää tekoälyä sekä pilviavusteisina että paikallisesti laitteessa sen mukaan, mistä ominaisuudesta on kyse. Käyttäjä voi valita puhelimen asetuksista, haluaako hän sallia pilvipalvelun ja verkkoyhteyden käytön AI-ominaisuuksissa.

    Laitteessa suoritettavat AI-ominaisuudet:

    • Reaaliaikaiset käännökset (Call Assist)
    • Tulkki (Interpreter)
    • Transkriptio eli puheen siirtäminen tekstimuotoon (Transcript Assist)
    • Muokkausehdotukset (Edit Suggestion) galleria-sovelluksessa.

    Pilviavusteiset AI-ominaisuudet:

    • Keskusteluavustaja (Chat Assist) – Tonaliteetti ja ehdotukset pilviavusteisia. Käännökset Samsung Keyboard -näppäimistösovelluksessa puhelinpohjaisia.
    • Muistiinpanoavustaja (Note Assist) – Käsin kirjoitetun tekstin suoristus ja välistys puhelimessa, automaattinen muotoilu, kansilehdet ja yhteenvedot pilviavusteisia.

    Täysin pilvipohjaiset AI-ominaisuudet:

    • Circle to Search with Google
    • Selainavustaja (Browsing Assist)
    • Generatiivinen taustakuva (Generative Wallpaper)
    • Generatiivinen muokkaus (Generative Edit) Galleria-sovelluksessa

     

    Osa Galaxy S24 -malliston Galaxy AI -tekoälyominaisuuksista ei ole vielä tällä hetkellä käytössä suomen kielellä. Näistä esimerkkinä puhelinkeskustelun reaaliaikainen kääntäminen. Samsung on lupaillut lisää kielialueiden tukea myöhemmin kuluvan vuoden aikana.

    Sen sijaan moni ominaisuus toimii ja varsin hyvin. Pidimme erityisesti ”circle to search” -ominaisuudesta, joka tarjoaa uudenlaisen tavan hakea tietoa Google-haulla. Ominaisuus käynnistyy painamalla näytön alaosan palkkia, minkä jälkeen ympyrän piirtäminen halutun kohdan päälle käynnistää Google-haun. Toiminnosta on iloa esimerkiksi silloin, kun halutaan etsiä kuvassa oleva tuote. Kyseinen tuote voi olla vaikkapa vaatekappale mallin päällä. Ruokakuvasta tehty haku johtaa esimerkiksi reseptiin. Matkakohteesta ympyröity kuva tuo helposti tietoa kyseisestä kohteesta ja niin edelleen. Toimintoa käyttäessä tulee ajatelleeksi, miksi ihmeessä vastaava ei ole ollut tarjolla älypuhelimissa jo aikaisemmin. Niin luontevalta se tuntuu. Toimintoa suunnittellessa on osattu ajatella myös käytettävyyttä: kohteen valitsemisen jälkeen kyseistä aluetta voi liikuttaa helposti, jolloin tekoäly valitsee kuvasta aina uusia hakukohteita.

    Futuristin toimitus viehättyi myös kuvanmuokkausominaisuuteen (Generative edit), jonka ansiosta kuvagalleriassa olevaa kuvaa voi käsitellä tekoälyn avustuksella. Kuvaa ylöspäin pyyhkäisemällä aktivoituva ominaisuus osaa suositella käyttäjälle editointikohteita (esimerkiksi valotusajan muokkaaminen ja heijastuksien poistaminen), joita se pitää tarpeellisena. Editoinnin jälkeen käyttäjälle esitetään kuva alkuperäisessä formaatissaan ja editoituna.

    Galleriasta löytyy Instant Slow-mo -toiminto, joka osaa (tietysti tekoälyä hyödyntämällä) hidastaa videota, jota ei ole kuvattu hidastettuna. Tästä ominaisuudesta luulisi olevan hyötyä monelle somessa videoita jakavalle.

    Havaitsimme, että varsin usein tekoälyn kannattaa antaa muokata kuvaa, koska lopputulos editoinnin jälkeen oli alkuperäistä miellyttävämpi katsoa. Ja mikä parasta, muokkaus tekoälyllä onnistuu yhdellä napautuksella. Samsung liittää tekoälyllä muokattuun kuvaan vesileiman, joka on merkki kuvan ”tekoälybuustauksesta”.

    Ahkera muistiinpanojen tekijä saa Galaxy S24 -puhelimesta hyvän kaverin, sillä tekoäly on laitteessa valjastettu muistiinpanojen siistimiseen. Tekoäly muokkaa tekstistä automaattisesti listoja, muuttaa välistyksen, ideoi kansilehden ja tekee muistiinpanoista kätevän yhteenvedon. Tämä nopeuttaa huomattavasti esimerkiksi Teams-kokouksen yhteenvedon tekemistä ja jakamista.

    Törmäätkö usein tilanteeseen, jossa luet netistä mielenkiintoista artikkelia, josta haluaisit yhteenvedon jaettavaksi eteenpäin esimerkiksi työkavereille? Tähän ongelmaan Galaxy AI pyrkii tarjoamaan ratkaisun toiminnolla, joka luo yhteenvedon selaimen alapalkissa olevasta painikkeesta. Tekstin kääntäminen ei sen sijaan ole vielä mahdollista suomeksi.

    Kuten edellä totesimme, varsin moni AI-toiminnallisuus ei valitettavasti vielä tässä vaiheessa toimi suomen kielellä. Näihin lukeutuu puhelujen käännösten ohella tulkkaus, jonka ideana on kääntää puhuttu kieli reaaliajassa halutulle kielelle, jolloin keskustelu esimerkiksi lomareissulla onnistuu paremmin vierasta kieltä puhuvan kanssa. Chat Assist -ominaisuus sen sijaan kääntää kieltä tekstimuodossa. Sen reaaliaikainen käännöntoiminto ei vielä tässä vaiheessa toimi suomeksi. Sen sijaan tekoälylle voi antaa luvan muokata viestin kirjoitustyyliä. Valittavana on esimerkiksi ammattimainen tyyli, kohtelias ja emojeilla ryyditetty tyyli. Kokonaan eri asia on, kokeeko käyttäjä tarvetta muokata viestejään tällä tavoin. Lopputulos voi nimittäin vaikuttaa verrattain teennäiseltä. Hyötyä voi sen sijaan olla oikeinkirjoituksen korjaamisesta, jos käyttäjä on epävarma omasta äidinkielen osaamisestaan ja viesti on lähtemässä esimerkiksi tulevalle työnantajalle. Tekoäly osaa korjata muun muassa pilkut oikeille paikoilleen.

    Kokouksissa voi hyödyntää myös uudistettua Galaxy-puhelimen ääninauhuria, joka osaa muuttaa puheen tekstiksi ja luomaan siitä tekstimuotoisen yhteenvedon. Valitettavasti tämäkään ominaisuus ei toimi vielä suomen kielellä.

    Hei! Luitko jo tämän?

    Raportti: Taittuvien älypuhelinten kysynnän kasvuvauhti hiipumassa

    Tagit: älypuhelin  tekoäly  Galaxy AI  samsung galaxy s24 ultra  
      Takaisin
    0 kommenttia:
    Kommentoi: