• Uusi video: Näin akkuja kehitetään Suomessa, vierailimme Valmet Automotiven tehtaalla

    Valmet Automotivessa uskotaan, että sähköautojen vanhoista akuista voi olla hyötyä pientalojen energiavarastoina.

    Samalla kun sähköautoilu yleistyy, tarve akkuteknologian kehittämiseen ja akkujen tuotannon lisäämiseen kasvaa merkittävästi. Futuristi tapasi Valmet Automotiven johtoa ja otti selvää, miten alaa viedään eteenpäin Suomessa.

    – Tällä hetkellä kaikki työkonevalmistajat tutkivat mahdollisuuksia koneiden sähköistämiseen. Täyssähköistäminen ei ole kuitenkaan kaikkien koneiden valmistuksen osalta mahdollista, Valmet Automotiven teknologiakehityksestä vastaava Juuso Kelkka kertoo.

    Kelkka puhuu mielellään ”hybridisaatiosta”, joka hänen mukaansa ei ole pelkkä väliaskel vaan pysyvä muutos. Hän huomauttaa, että täyssähköiset työkoneet eivät ole kaikissa työsuoritteissa paras vaihtoehto.

    – Jatkossa tarvitaan sekä ison tehon että ison energiatiheyden akkuja. Työkoneiden akkujen tuotantoketjussa haasteena on selvästi sähköautojen akkujen pienempi volyymi. Tiettyihin tarkoituksiin tehtyjen kustomoitujen akkujen kehittäminen ei ole välttämättä taloudellisesti kannattavaa, mutta haasteena on, miten työkonevalmistajat saavat riittävästi akkuja.

    Osin tämän takia Valmet Automotive on päättänyt lähteä kehittämään monikäyttöisiä, useisiin työkoneisiin soveltuvia akkuja.

    Valmet Automotiven Salon tehtaan johtaja Kimmo Suupohja korostaa ympäristöystävällisten akkuteknologioiden merkitystä. Yhtiön oma akkutuotanto on jo hiilineutraalilla tasolla.

    – Akuissa on paljon sellaisia metalleja, joita ei kannata heittää hukkaan. Kun sähköautojen akun teho laskee vuosien mittaan 70 kilowattitunnista 40 kilowattituntiin, akku on edelleen varsin energiakykyinen ja voi sopia esimerkiksi omakotitalon energiavarastoksi.

    Akkuteollisuuden haasteena on se, miten harvinaiset maametallit jatkossa riittävät kattamaan kasvavan kysynnän ja miten maametalleja voidaan korvata.

    – Jonkinlainen kompromissi vaaditaan, jos harvinaiset maametallit halutaan korvata kestävämmillä materiaaleilla, Juuso Kelkka sanoo.

    Yhtenä vaihtoehtona on pidetty suola-akkuja, joista olemme kertoneet aikaisemmin täällä. Niiden ongelmana on kuitenkin energiatiheyden nopeampi hupeneminen.

    Solid state parantaa energiatiheyttä

    Euroopassa on tehty päätös polttomoottoriautojen kieltämisestä vuoden 2032 jälkeen. Viime aikoina muun muassa Saksassa on kuitenkin herätelty keskustelua siitä, onko tavoitteen toteutuminen realistista.

    – Paljon on kiinni siitä, miten esimerkiksi latausinfra tulee kehittymään. Jos vuoden 2032 tavoitteesta pidetään kiinni ja se on realismia, akkujen kysyntä tulee kasvamaan räjähdysmäisesti, Kelkka sanoo.

    Yhtenä ratkaisuna akkuteollisuuden haasteisiin on pidetty niin sanottuja solid state -akkuja. Ne käyttävät kiinteää elektrolyyttiä, jonka etuna on muun muassa pienempi paloriski, nopeampi latausaika ja helpompi kierrättäminen.

    – Tällä hetkellä sähköautojen akkujen energiatiheys on noin 250 wattituntia per kilo. Solid state -akuissa raja menee 550 wattitunnissa, Kelkka selvittää.

    Teollisuutta vaivaavaan akkupulaan saattaa tuoda helpotusta kennotehtaiden rakentaminen. Tällaisia suunnitelmia on käynnissä muun muassa Ruotsissa.

    Futuristi vieraili Valmet Automotiven Salon akkutehtaalla. Katso, miten akku valmistuu!

    Hei! Luitko jo tämän?

    Suomalaistutkija opetti tekoälylle, miten voitetaan ammattipelaaja pokerissa

    Tagit: valmet automotive  sähköakku  akkuteknologia  sähköauto  
      Takaisin
    0 kommenttia:
    Kommentoi: