• Uusi video: Kokeilussa konsoliakin kalliimmat Playstation VR2 -lasit

    Sonyn uuden teknologian VR-lasit vakuuttavat kuvanlaadullaan, mutta pelikokemus häiriintyy yllättävästä syystä.

    Aikaansa seuraavan konsolipelaajan elämä ei ole viime aikoina ollut helppo: Ensin piti odottaa kuukausien ajan uutta Playstation 5 -konsolia, jonka saatavuus oli varsin heikko elektroniikka-alaa riivaavan komponenttipulan takia.

    Nyt kun konsoli on moneen kotitalouteen hankittu, myyntiin on tullut viimeisin versio Playstationin virtuaalilaseista, jotka maksavat enemmän kuin konsoli (lasien hinta noin 650 euroa).

    Virtuaalilaseista kohistiin jo vajaa kymmenen vuotta sitten. Sony julkaisi lasien ensimmäisen malliversion jo vuoden 2016 syksyllä. Sittemmin virtuaalilaseista on jäänyt monelle hieman karvas maku, sillä useimpien lasien käyttömukavuus ei ollut kummoinen eikä hyviä VR-pelejäkään ollut liiaksi. Toisaalta juuri Playstationin ensimmäiset VR-lasit saivat mairittelevia arvosanoja käyttömukavuudestaan. Uudet lasit eivät ole aivan samalla tasolla, koska niissä on enemmän painoa tuovaa teknologiaa, mutta käyttömukavuus on vähintään tyydyttävä. Pidemmätkään pelisessiot eivät useimmiten jää kiinni lasien epämukavuudesta, ehkä enemmänkin seisomista vaativien pelien rasittavuudesta verrattuna perinteiseen konsolipelaamiseen.

    Yksi asia kannattaa muistaa: Uudet lasit pelittävät vain PS5-konsolin kanssa, eli taaksepäin yhteensopivuutta ei ole.

    Myyntiin tulleiden VR2-lasien rajoitetusta määrästä kertoo osaltaan se, että kappalemäärä on tiukasti rajattu yhteen per asiakas. Komponenttipulasta ei ole vielä päästy eroon.

    Kamerat seuraavat silmien liikettä

    Futuristi.fi sai lasit kokeiltavakseen pariksi viikoksi, minkä aikana ennätimme kokeilla paitsi laseja, myös uuden teknologian VR-pelaamista.

    Lasien käyttöönoton helppous viehättää: Käyttäjää pyydetään skannaamaan huoneen tila kääntämällä päätä ja teknologia hoitaa loput. Käyttöönotossa ei siis pääse pitkästymään.

    Playstationin uuden sukupolven virtuaalilasit tukevat 4K HDR-kuvanlaatua. Jotta laseista saa täyden kokemuksen irti, pelin on tuettava samaa resoluutiota ja HDR-ominaisuutta.

    Näkökenttä on laaja, 110 astetta. Käyttäjäkokemusta on pyritty parantamaan kehittyneellä renderöinnillä, mikä puolestaan on mahdollista kasvaneen prosessoritehon myötä. Lasien linssejä voi säätää silmien asennon mukaan.

    Veikko Venemies kokeili PS VR2 -laseja.

    Lasit pitävät sisällään paljon tekniikkaa, mikä osaltaan selittää niiden korkeaa hintaa. Käyttäjän katsetta seuraavat kamerat tunnistavat, milloin silmät ovat auki, milloin kiinni. Kamerat seuraavat silmien liikettä ja pystyvät tulkitsemaan (valmistajan mukaan) myös silmistä välittyvää tunnetta. Tällä pyritään parantamaan vuorovaikutusta pelaajan ja pelitapahtumien välillä. Kun pelaaja tähtää toimintapelissä aseella, katseenseurantaominaisuus tietää tarkasti, mihin tähtäys suunnataan. Kun katse kohdistetaan tiettyyn paikkaan pelissä, teknologia tunnistaa kohdistuksen.

    Johto pyörii jaloissa

    Kokonaan oma juttunsa on äänimaailma, jonka realistisuutta on pyritty niin ikään parantamaan. Kokeilumme perusteella tässä on myös onnistuttu. Äänet viuhuvat taistelupeleissä korvasta toiseen ja intensiiviseen pelitilanteeseen uppoutuu herkästi täydellisesti. Kaikki muu unohtuu ympäriltä, mikä on varmasti ollut myös valmistajan tarkoitus.

    PS VR2:n ohjaimissa on hyvä käyttötuntuma.

    Aivan pienimpään pelinurkkaan VR2 ei sovellu, sillä parhaan mahdollisen pelikokemuksen saa 2x2 metrin kokoisessa tilassa, jossa pelaaja voi liikkua vapaasti kyseisen kokoisella alueella.

    Kritiikkiä Sony on saanut VR2-lasien alkutaipaleella siitä, ettei laseja tukevia, aidosti uusia ja vaikuttavia pelejä ole vielä juurikaan markkinoilla. Parhaana niistä on pidetty Futuristinkin kokeilussa ollutta Horizon Call of the Mountainia.

    Kokeilun aikana kenties harmittavinta oli jaloissa pyörivän johdon varominen, mikä ei suinkaan kuulostaa nykyaikaiselta. Neljän ja puolen metrin pituinen kaapeli sotkeutuu helposti jalkoihin ja kiperissä pelitilanteissa sen varominen voi heikentää radikaalisti pelikokemusta. Riskinä on myös pelikonsolin tiputtaminen tv-tasolta ja sen mukana USB-C-liitännän vaurioituminen.  Toivoa sopii, että Sony tuo markkinoille akuilla varustetun langattoman version.

    Laseja kokeili Veikko Venemies.

    Hei! Luitko jo tämän?

    Lentoyhtiö päätti, ettei economy-luokka ole enää entisensä

    Tagit: Playstation  PS VR2  virtuaalilasit  virtuaalitodellisuus  
      Takaisin
    0 kommenttia:
    Kommentoi: